Main content

De Veerkrachtfabriek wordt mogelijk gemaakt door:

Als Chester Navarro (1988) 18 is verhuist hij van Curaçao naar Nederland om te studeren in Utrecht. Helaas gaat dit niet als gepland, een psychische crisis ontvouwt zich en Chester wordt hiervoor opgenomen. Dat voorkomt overigens niet dat hij later -ondanks terugvallen- een HBO-opleiding Rechten voltooit en initiatiefnemer/boegbeeld van de Veerkrachtfabriek wordt. Als één van de weinige Utrechters ooit is Chester in het Parool verkozen tot Amsterdammer van de dag.

Anne Evers (1984) groeit op langs de Linge en vertrekt daarna met bestemming Utrecht om journalistiek te studeren. Ze werkt voor verschillende media, waaronder Kunstfactor. Met passie schrijft ze aan een boek over toneel, vanuit het perspectief van geïmmigreerde jongeren. Nadat mentale klachten zich aan haar beginnen op te dringen raakt ze zich bewust van haar psychische kwetsbaarheid. Niet enkel een waardeloos gegeven, want inmiddels is Anne ruim 4 jaar aan de slag met ervaringsdeskundige projecten, bij Altrecht en Enik Recovery College in Utrecht

Vlak nadat de in Lelystad getogen Jerry Allon (1983) er zijn eerste vijf jaren bij de bank heeft opzitten, verbrandt een psychose zijn toekomstperspectief aldaar. Een lange, asgrijze periode later blijkt waar wat naasten hem zeiden over vruchtbare grond. De ervaringen die hij opdeed met lotgenotencontact en herstelreizen leidden tot een nieuwe carrière als zelfstandige in de geestelijke gezondheidszorg en als ervaringsdeskundig docent Verpleegkunde in het onderwijs.

Anne Marsman (1989) neemt zodra ze kan de benen en reist na de middelbare school het boeddhisme achterna. Ze verblijft twee jaar in India en Frankrijk en herstelt aldaar van langdurige psychische klachten. Als ze daarna gaat studeren in Maastricht begint het van voor af aan. Na een zwarte periode komt ze verrijkt uit de strijd: afgestudeerd als psycholoog en collega van hoogleraar Jim van Os met wie ze aan PsychoseNet.nl werkt.

Als kleine jongen knoopte de Utrechter Frank Bonekamp (1975) al gesprekjes aan met bewoners van 'De Tunnel', een plek waar vooral dakloze en gebruikers verbleven. Na menig middelbare school bezocht te hebben en voortijdig verlaten, wordt Frank sportdocent en werkt jaren in het Pieter Baan Centrum en de stadsgevangenis. Tijdens zijn werk bij een forensisch ACT wordt hij geraakt door het (zelf)stigma waar 'zijn jongens' mee geconfronteerd worden. Niet veel later start hij de Socialrun. In diezelfde tijd wordt hij na een moeilijke periode gediagnosticeerd met ADHD, en vallen dingen eindelijk op zijn plek. Dit geeft hem de veerkracht om zich nog meer in te zetten voor openheid en begrip rondom psychische problemen.

En wordt gesteund door:

PsychoseNet.nl
ABC Altrecht