Main content

Stel je voor. Je zit uitgeput en radeloos in het kantoor van de psychiater en hij heeft geen prettig nieuws voor je. De dokter zegt dat jouw aanhoudende radeloosheid te verklaren is en te wijten valt aan een ernstige hersenziekte waarvan je niet meer zult genezen.

Het blijft volgens hem zeer raadzaam de medicatie te slikken die weliswaar elke emotie lijkt uit te schakelen, maar dat moet opwegen tegen de rampspoed die het naar verluid voorkomt.

Je gediagnosticeerde radeloosheid verandert in de maanden daarna in een muur, waartegen je voortdurend aan blijft knallen

School wordt te zwaar want ja, met deze ziekte kun je al amper leven, laat staan studeren. Liefde lijkt je kansloos, want ja, als je al durft af te spreken, begin maar eens over jouw diagnose. Ook je kinderwens verbleekt al bij de gedachte eraan, die mogen niet meemaken wat jij meemaakt.

Probeer je dat eens voor te stellen en vraag je af: wat is de impact van zulke teleurstellingen op jou?

Hoe drassig en donker wordt jouw perspectief? En wie kan werkelijk begrijpen wat het vraagt om hieruit een weg te vinden?

PsychoseNet maakt gehakt van deze hopeloosheid, in Nederland en België. Meer dan een miljoen mensen per jaar leest op PsychoseNet de zinnige informatie over psychosegevoeligheid, stemming en herstel, én verhalen, van gediagnosticeerde mensen die van alles overkomt, waaronder diploma-uitreikingen, de liefde en geboortes van kinderen.

Hoopvolle en niet minder eerlijke verhalen dus, als medicijn tegen dat ouderwetse medisch pessimisme, dat overblijft uit de tijd dat een reis naar de psychiater nog vaak een enkele was.